Vi bor i Tomelilla, Skåne. Jag: Jennie Eld, min sambo, våra barn och våra Cane Corso.

Vi har en liten uppfödning av rasen Cane Corso.

Hur jag hamnade i rasen Cane Corso är rätt enkel. Är uppväxt med Rottweiler och på så sätt alltid haft hund runt mig. När det sedan var dags att skaffa en hund, så ville jag inte ha rottis. Det var liksom inte "jag". Hittade då Cane Corso, som hade det jag sökte. Temprament, utseende och hälsa. Är idag mycket nöjd med mitt val!

 

I mitt avelsarbet är det alla tre punkter som för mig är väldigt viktiga. 

Temprament; det är och ska bara en vakthund. Som är trygg och stabil. Den får absolut inte vara rädd/osäker.  Mitt krav på avelsdjur är att minst 1 av hundarna är BPH/MH beskrivna. Detta för att få ett kvitto på att hunden är som jag tror. Då även detta hjälper mig som ett verktyg när jag sedan genom BPH/MH utvärderar kullen. 

Utseende; ja man kan inte sluta se sig mätt på en riktigt fin Cane Corso! Cane Corso är smidiga men ändå med en substans som ger intryck av storlek och kraft. Idag så kan man se att Cane Corso kan se väldigt olika ut. Jag vill och försöker göra det jag kan för att bevara rasens utseende och följer inga moderna trender. Men även om man gör sitt bästa genom val av avelsdjur och kombination som man tror ska bli bra. Så blir det naturligtvis inte alltid så, inte alla kan bli perfekta inte ens 1 valp. Där blir alltid någon som kanske inte alls blev vad man hoppades på. Men så är det med avel, man kan inte få en hel kull perfekta hundar. Har man tur får man ett par stycken som ser riktigt bra ut! Det viktiga här att jag som uppfödare kan se objektivt och välja bort hundar som inte följer det jag vill och tror på.

Hälsa; Rasen har som många andra stora raser krav på röntgen. Vilket är väldigt bra!  Jag röntgar mina avelsdjur och ja, jag kan även använda en C höft. Man kan inte alltid stirra sig blind på en bokstav utan man måste se helheten. Är C höften utan pålagringar och fin annars, hunden har det man önskar och tror på. Ja då ser jag inget fel med att använda, dock alltid med en A eller B höft på den andra hunden.  Jag har själv upplevt rasen annars som en frisk ras, dock ju mer populär den blir. Då ser man mera av sjukdomar ect.  

Allt hänger ihop temprament-utseende-hälsa. 

Nu ser vi framåt mot nya äventyr och nya erfarenheter.

Är det något du undrar över så hör av dig!